Aan het begin van de 20e eeuw liep de afgraving van het hoogveen ten einde. Dus moesten de vrijgekomen arbeidskrachten werk zien te vinden in andere sectoren. Bedrijven die samenhingen met de vervening, bleven nog wel enige tijd bestaan, maar namen geleidelijk in belangrijkheid af. Scheepswerven en machinefabrieken bleven daarentegen nog lange tijd een belangrijke bron van werkgelegenheid. De plaats van de turfwinning werd ingenomen door de landbouw. Het gevolg was dat strokartonfabrieken en aardappelmeelfabrieken in de regio verrezen. De strokartonfabriek ‘Ons Belang’ aan de Gasselternijveenschemond was de grootste werkgever in de gemeente Wildervank. Belangrijke bedrijven in de gemeente Onstwedde waren de koekjes- en biscuitfabriek ‘Branbergen’ in Musselkanaal (‘Bruintje Beer’), de aardappelmeelfabrieken ‘Twee Provinciën’ in Stadskanaal, de aardappelmeelfabriek in Alteveer, twee scheepswerven, een machinefabriek en een houtzaag- en turfstrooiselbedrijf van ‘Landweer en Somer’ aan de Molenwijk. Even buiten de gemeentegrens stond een grote aardappelmeelfabriek ‘Musselkanaal en omstreken’ in Ter Apelkanaal, kortom: een diversiteit aan bedrijvigheid. Desondanks nam de werkloosheid in deze periode toe. De gemeentebesturen plaatsten de arbeiders, die geen werk konden vinden in door het rijk gesubsidieerde werkverschaffingsprojecten, bijvoorbeeld de ontginning van woeste gronden in Westerwolde. 

1911 Koekjes- en biscuitfabriek Branbergen, inpakafdeling brood1914 Rekening Branbergen1911 Constructiewerkplaats Koster aan de ScheepswerfstraatAardappelmeelfabriek Twee ProvinciënStrokartonfabriek Ons BelangMachinefabriek Thiadens

1920 Begin van de Mulo in Winschoten

Helaas is door een brand in 1972 veel van het oude archief verloren gegaan. Toch zijn er nog een paar stukken uit die begintijd overgebleven. Allereerst is er de  akte van de aankoop van de grond voor de school voor het gebouw met het adres burgemeester Schönfeldsingel 39. De Vereeniging voor schoolonderwijs op gereformeerden grondslag te Winschoten kocht dit perceel aan van de gemeente Winschoten. Het oorspronkelijk adres van Clublaan 11. De eerste 7 foto 's laten de akte zien. De foto 's 8 tot en met 32 laten het  leerplan zien zoals dat is opgestelld in 1923 voor de jaren 1923 tot en met 1927. Achteraan zijn handtekeningen te vinden van oudbestuursleden.

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.