De beide foto 's , die hierbij afgebeeld, zijn , zijn portretten van Willem (Wim) Klein Haneveld (1912 - 1998). geboren in Zwammerdam, zoon van Ab Klein Haneveld en Berendina Johanna Roeterdink. De familie stamt uit de omgeving van Deventer. Ab haalde in 1905 zijn akte LO wiskunde en was werkzaam in Zwammerdam (nu gemeente Alphen aan de Rijn). In 1922 verhuisde het gezin naar Musselkanaal. Ab werd in 1922 hoofd van de Christelijk Nationale School aan de Verbindingsweg. Hij is dat gebleven tot zijn pensionering op 1 januari 1952. Hij was overtuigd  voorstander van christelijk onderwijs.Na de lagere school bezocht Wim vanaf 1924 de christelijke ULO in Stadskanaal, destijds gevestigd in een nieuw gebouw aan de Hoofdstraat (zie elders op deze website) In 1927 behaalde Wim zijn ULO-B-diploma ( zie derde foto) en in 1930 zijn onderwijzersdiploma.. Het ULO-diloma werd destijds nog niet in het eigen schoolgebouw afgenomen, maar in Assen. Wim was eerst werkzaam in Den Haag, in 1950 vertrok Wim met zijn gezin weer naar zijn "roots" in Musselkanaal. Hij had zich ingezet voor de oprichting van een christelijke ULO in zijn vroegere woonplaats, die in de herfst van 1949 kon starten. De familie behoorde tot het kerkgenootschap ‘Vergadering van Gelovigen’. Bij deze groep was naast  een orthodoxe theologie het ervaren van je geloof in je hart van belang. Zijn geloof was de drijfveer voor hem om de school op te richten. 

In de jaren ’50 werden er meerdere ulo’s opgericht in de regio. Zodoende ontstond er concurrentie om leerlingen naar de school te krijgen. Gelukkig werd het volgen van onderwijs na de lagere school in de loop van de jaren ’50 steeds vanzelfsprekender. Bijzonder was de rol die vader speelde in de onderwijskeuze van de individuele leerling. Persoonlijke ontwikkeling kwam boven het voortbestaan van de school te staan: liever dat een leerling op het juiste niveau onderwijs kon genieten – ook al was dat op de hbs ipv op de ulo – dan dat de ulo zijn leerlingenaantal stabiel hield.

Dat onderwijs bij de familie Klein Haneveld hoog in het vaandel stond, wordt ook duidelijk uit het feit dat alle acht  kinderen naar het lyceum mochten gaan, gymnasium hebben gevolgd en zijn gaan studeren.

iframe allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/VxBNsTId1dI" width="560">

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.