Ervaring toevoegen

Busreis Winschoten-Stadskanaal

Vanaf de basisschool  CBS “De Wirzinge” in Winschoten had ik in 1974 een HAVO advies gekregen. Dat was het eenvoudige deel. Daarna moest er gekozen worden: Ga je naar de scholengemeenschap in Winschoten of wordt het Ubbo Stationslaan… Het werd Ubbo. Samen met nog twee meisjes uit m’n zesde klas. Mijn andere vriendjes van de basisschool bleken allemaal voor de scholengemeenschap gekozen te hebben :(

Ik herinner me de eerste dag als de dag van gisteren. Samen met mijn moeder wandelde ik naar de bushalte aan het Zuiderveen. Wat was dat spannend. Toen ook Janneke Kok zich bij de bushalte meldde vertrok mijn moeder weer om van een afstandje te bekijken hoe de bus stopte en wij instapten. De bus bleek vanaf het station al bijna vol te zitten met scholieren die veelal naar Ubbo gingen. De achterbank werd uiteraard reeds bevolkt door luidruchtige ouderejaars. Ik kwam toevallig naast Henk Jansen te zitten. Ook op school heb ik nog een jaar naast hem gezeten.

Op school aangekomen bleek dat je door de zijdeur naar binnen moest. Een enorme hal vol kinderen. Eén voor één werden de klassen opgeroepen om mee te gaan met de klassenleraar. Tussen de lessen was ik bang om te verdwalen. Na enige dagen van gewenning bleek het toch een hele leuke school.

Iets wat mij specifiek van de school is bijgebleven is het dagelijkse reizen met de bus. Vaak werd er onderweg huiswerk gemaakt of proefwerken doorgekeken. Vaak werd er ook gekeet. Soms zo erg dat de chauffeur iedereen eruit zette en we moesten wachten op de volgende bus. Ook de tussenuren die soms werden doorgebracht op het GADO station of in de cafétaria erachter waren vaste onderdelen.

Ik heb er een hele mooie tijd gehad en verzamel nu nog steeds met veel plezier de verhalen van “mijn oude school”

Harry Kiewiet