Ervaring toevoegen

Paniek!

Na een aantal gebeurtenissen in de mediatheek kregen Jesper en ik de rechten om de computers te mogen hacken. ‘Wat gaan we nu doen dan Jesper?’ ‘Geen idee’, antwoorde Jesper. ‘Het beste lijkt mij om op de computer een besturingssysteem te zetten die speciaal voor hacken is gemaakt.’ ‘Maar dan moeten we eerst in de BIOS komen’, mompelde Jesper. De BIOS is een programma die helpt met het opstarten van de computer. In de Bios kan je ook selecteren van welke schijf je wilt opstarten. Dus voordat Jesper en ik het speciale besturingssysteem konden installeren moesten we eerst in de BIOS komen. ‘Jesper? Zie dit! We kunnen in de BIOS komen door op F10 te drukken.’ ‘Oké, jij doet de computer aan dan druk ik heel vaak op F10.’ ‘Ja we zitten erin!’, riep Jesper iets te hard. De BIOS was jammer genoeg in het Duits, dus we konden onszelf niet goed wegwijs maken. Na een aantal minuten op wat knoppen te hebben gedrukt riep Jesper: ‘Kijk er staat Passwort.’ ‘Vet dan kunnen we nu eindelijk het speciale besturingssysteem installeren. ‘Ding-dong’, de bel ging. ‘Shit, we zijn nu vrij, laten we dan morgen maar verder gaan.’ De volgende dag was Jesper ziek.

 

Nadat de bel voor de pauze ging rende ik direct naar de mediatheek toe om weer verder te gaan met de computer. Vijf minuten later was ik nog niet veel verder. Ik zag dat de mediatheek beheerder op stond en naar mijn richting liep. ‘Ga je dat wachtwoord er ook even afhalen, Peter Jan?’ ‘Euh, is goed’, antwoorde ik. Ze liep weer weg, maar op datzelfde moment kwam er een boze man van de IT al mijn kant uit gelopen. ‘Haal zo snel mogelijk dat wachtwoord van de computer af.’ Toen pas realiseerde ik me dat we het login wachtwoord voor de BIOS hadden gewijzigd. Niemand, met uitzondering van Jesper en ik, konden nu nog op de computer.

Jesper was ziek en de BIOS was ook nog in het Duits. Paniek! Na een halfuur alle menu’s in de BIOS doorgezocht te hebben vond ik eindelijk hetzelfde wat we gisteren zagen ‘Passwort’. Ik veranderde het wachtwoord weer. Wat een opluchting!

Peter Jan Blok