De christelijke ulo aan de Luringstraat, voorloper van 't Spieck (1969) aan de Boslaan in Onstwedde.

Het ulo-onderwijs in Onstwedde gaat op 1 mei 1921 van start. Het karakteristieke gebouw op de foto is dan nog niet klaar. Voorlopig moet er les gegeven worden in de vroegere Openbare Lagere School aan de Brink 11, waar nu het Bouwkundig Ontwerpbureau van Bé Wilzing zetelt.

Eind 1921 wordt de nieuwe school betrokken. Drie leslokalen zijn op dat moment ruim voldoende. Ulo-onderwijs is immers nog geen gemeengoed onder de mensen. De zevende en de achtstee klas van de lagere school zijn precies genoeg om veertien jaar te worden en dan kun je aan het werk, geld verdienen. Dat is in veel gezinnen broodnodig, want qua inkomensniveau hebben veel gezinnen het erg magertjes. 

Klaas Meijer


Opmerkelijk is ‘t, dat de Onstwedder Christelijke Ulo al vrijwel vanaf de start ook het vertrouwen van ouders uit de regio heeft gekregen. In 1925 komen we op een klassenfoto veel leerlingen tegen uit o.a. Vlagtwedde, Wedde, Vriescheloo, Alteveer en Mussel.
Met name de heren C. Pesman als Hoofd (1921-1941) en J. Groen als leraar geven de nieuwe school een degelijke naam. Links naast de school verrijst een hoofdenwoning: huize Acacia, vanwege de gelijknamige sierbomen met witte bloemtrossen die rondom het huis staan.

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.