In de nacht van 13 op 14 september 1942 stortte vlakbij de hbs een geallieerd vliegtuig neer op de Molenwijk, de huidige Beatrixstraat. Daarbij kwamen de sergeants Roman Grabek (van Poolse afkomst) en George Coldron om het leven. Zij werden (met militaire eer, dat was toen kennelijk toch mogelijk) begraven op de begraafplaats aan de Buinermond. Twee andere geallieerde militairen werden krijgsgevangen gemaakt. De Canadees ergeant Roland Carlson werd gearresteerd op de hoek Poststraat/Onstwedderweg en een andere, Frank Needham, werd de volgende dag opgepakt in Nieuw-Buinen.

Zie ook: Hans Onderwater, Mobilisatie, collaboratie, liberatie (Stadskanaal 1977) 307 t/m 318. 

 

Gertie Evenhuis schreef in het gedenkboek Christelijk Lyceum Stadskanaal 40 jaar uit 1959 op pagina 66 hier het volgende over:

‘Het was in 1942 dat een Engelse jager op enkele honderden meters afstand van de school brandend neerkwam op een huis. Twee vliegers vonden daarbij de dood en zij werden met militaire eer op het kerkhof bij de Buinermond begraven. Allen hebben wij dat graf bezocht, en aarzelend eerst, toen hoe langer hoe spontaner, verdwenen velen om met bloemen terug te komen, die ’s avonds het graf bedolven. In deze stilzwijgende daad konden wij iets uitdrukken van de emoties en onderdrukte spanningen die in ons leefden en die wij nog niet onder woorden konden brengen.’ 

 

Het bijzondere wil dat de opa van één van de huidige leerlingen van Ubbo Emmius in het huis woonde waar het vliegtuig is neergestort. Zijn moeder heeft lange tijd een zakdoekje van één van de piloten bewaard, maar dat is verdwenen. Meneer Van der Aa (17 oktober 1941) wordt geïnterviewd door zijn kleindochter, Roanne van der Aa en verhaalt over wat hij 'van horen zeggen' nog over dit ongeluk weet.

Roanne interviewt ook Renny Wadman-Smook, die als oud-leerling nog goed weet dat er vlakbij school een vliegtuig was neergestort.

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.