Geboren op 22 september 1922 te Borger. Zoon van Jans Diemer, slagerspatroon, en Hendrikje Elders. Van gereformeerde huize. Leerling van 1939 tot 1943. Gefusilleerd in september 1943 binnen de grenzen van de gemeente Assen.

Het Grote Gebod, p. 457:

Op 5 augustus 1943 rinkelde in de woning van de familie Diemer om ongeveer 15.00 uur de telefoonbel. Mevrouw Diemer-Elders ging naar de telefoon en meldde zich: ‘Mevrouw Diemer’. Aan de andere zijde werd gevraagd of haar zoon Jans thuis was. Zij vroeg met wie zij sprak, waarop de stem antwoordde: ‘Met het Gewestelijk Arbeidsbureau Emmen.’ Zij wist dat haar zoon Jans vanwege zijn illegale werkzaamheden geregeld contact had met De Poel van het Gewestelijk Arbeidsbureau. Beide mannen kwamen over en weer bij elkaar over de vloer. Mevrouw Diemer riep daarop haar zoon door te zeggen, dat er telefoon voor hem was. Jans pakte de telefoon en voerde een gesprek. Toen hij uitgesproken was, vroeg zijn moeder wie er gebeld had. Jans Diemer: ‘Dat was mijnheer De Poel. Hij vroeg of ik geslaagd was met het vinden van een onderduikadres in Gasselternijveen. Ik heb tegen hem gezegd, dat dat niet gelukt was. De Poel vroeg toen of ik vanavond om 20.00 uur bij hem kwam. Ik vond het wel een gek gesprek. De Poel kwam mij zo vreemd voor.’ Om ongeveer 20.00 uur verliet Jans Diemer de woning van zijn ouders om naar de woning van De Poel te gaan. Onderweg trof hij Egbert Duursma, die toevalligerwijs ook op weg was naar De Poel. Daar werden de beide mannen gearresteerd. 

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.