De eerste jaren na de oorlog staan bekend als een rustige periode, waarin het gezag nog vaststond als een paal boven water. Zo ging er een eerste klas met de fiets erop uit naar de hunebedden in het nabijgelegen Drenthe onder leiding van leraar geschiedenis Wilhelmi.De eerste van de bovenste rij van rechts,Willem de Lange.is nog net te zien.

Toch deed zich een voor die tijd merkwaardig incident voor. In 1946 was er een protestactie tegen het rookverbod op school onder leiding van Dick Ris. ’s Ochtends werden alle leerlingen opgewacht vöór de brug  en het toenmalige gemeentehuis, die toegang gaf tot de Stationslaan en daarmee ook tot de HBS. Na lang gewacht te hebben kwam op de fiets directeur Taal en na overleg werden we gevraagd naar de gymnastiek zaal te komen. Daar werd ons na enige tijd meegedeeld dat het rookverbod voor de school van kracht bleef maar dat er op het voetbalveld achter de school gerookt mocht worden.

Een vroeg voorbeeld van inspraak van de jeugd?

Met dank aan Willem de Lange uit Huizen (N-H).

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.