Van 1951-1954 hbs: in die tijd ging je als meisje uit een arbeidersgezin zeker niet snel naar de hbs. Daarom was het heel bijzonder dat ik, een nakomeling uit een gezin met negen kinderen mocht doorleren. Dit op aanraden van meester Drost, schippersleraar aan de Nieuwe School, later de Burgemeester Lieseschool. Dhr. Drost ging mijn ouders ompraten en heeft mij drie maanden bijles gegeven. Een grote stap voor mij.

Voelde me ook niet op mijn gemak tussen, zoals ik ze toen zag, de rijken. De meisjes hun vaders waren arts, dominee, advocaat, directeur of ….dikke boer… Ik voelde dat bij alles. Werd ik uitgenodigd voor een verjaardag wat ik heel bijzonder vond dan was er een groot verschil met hoe het bij ons thuis was. Durfde ze ook niet terugvragen. Schaamte. En toch moet ik toegeven dat er enkele klasgenoten mij steunden en mocht ik zelfs bij hen thuis komen voor ondersteuning bij het huiswerk.

Ik was goed in taal maar de exacte vakken lagen me niet zo. Wel een goede herinnering aan enkele leraren. Zonder iemand te benadelen met name de leraren Duits, Frans en godsdienst.

Achteraf gezien ben ik mijn ouders heel dankbaar dat ik mocht doorleren. Ik heb altijd profijt gehad van de goede grammaticale lessen. Ook de naamvallen, het werd er ingestampt bij wijze van spreken. In vergelijking met wat ik nu zie aan taalfouten….. Ook al die rekenmachientjes. Gelukkig kan ik dat zonder, met dank aan mij vroegere opleiding. Vaak verbazing bij een kassa als ik sneller ben om iets uit te rekenen.

Mijn hele verdere leven ben ik leergierig gebleven. En ook naar mijn kinderen toe. Blijf leren! En dat hebben ze gedaan. De universiteit voor mij vroeger geheel onbereikbaar en nu iets waar mijn eigen nakomelingen heen gaan. Dus waar ik vroeger tegen opkeek en voor onze klasse niet haalbaar leek, is dat nu gewoon. En wellicht kleinkinderen een baan op internationaal niveau. Het is allemaal mogelijk.

Tjerkje Wiekens, oud-leerling van 1951-1954

 

Meisjeselftal handbal sportdag Stadskanaal april 1953

Foto gemaakt door Jaap van Bruggen, in achterste doel (of deel?) van sportveld achter het Lyceum.

Vlnr: Gea Doevendans, Tjerkje Wiekens, ??, ….Ter Borg??, Ria Klein Haneveld (klas IV Gymn), Adie Bleker (keepster), Fenny Zuiderweg, Trijnie Brouwer, Hilda te Velde (uit Ter Apel), Lammy Koops (klas V Gymn), Ans(je) Schoon, Anneke Klein Haneveld (klas 2).

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.