Deze docent van ‘de oude stempel’ gaf jarenlang Frans in de hoogste klassen van de hbs en het gymnasium. Zijn lessen waren grondig en gedegen. Hij had meestal goede eindexamenresultaten.

 

Tijdens zijn lessen duldde hij geen tegenspraak. Sommige leerlingen probeerden wel eens kritische vragen te stellen, als zij een gecorrigeerde proefvertaling terugkregen en het cijfer te laag vonden. Dan luisterde hij geduldig, maar gaf vervolgens als commentaar ‘Wat ik geschreven heb, dat heb ik geschreven’ (vrij naar Pontius Pilatus). In de lerarenvergadering zei hij niet veel.  Als hem gevraagd werd, hoe het kwam dat een leerling een onvoldoende op het rapport had, bracht hij niet veel meer uit dan ‘Ja, zie, eh, niet best, he …’  Als de lessen afgelopen waren, spoedde hij zich met een sneltreinvaart naar zijn huis vlakbij school aan de Stationslaan.

 

Vanwege zijn sfinxachtige uitstraling had hij de bijnaam ‘Molo’, naar Molotov, de raadselachtige, ongenaakbare minister van buitenlandse zaken van de toenmalige Sovjet-Unie.

 

Toen hij in 1965 de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, werd hem gevraagd nog aan te blijven, omdat er echt geen opvolger gevonden kon worden. In 1970 vertrok hij na het bereiken van de 70-jarige leeftijd.  Nog steeds was het moeilijk om een opvolger voor hem te vinden. De heer Algera vond er na lang zoeken één, de heer Van Nimwegen, maar die gaf duidelijk aan dat hij niet gelovig was en voor de klas niet in gebed wilde voorgaan. Toch werd hij tijdelijk aangenomen. Als Van Nimwegen het eerste uur les had, kwam de heer Algera in de klas om een gebed uit te spreken.

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.