Op 29 maart 1997 verscheen bijgaande foto in De Telegraaf. De foto was toegevoegd aan een artikel over jeugdoorlogen. In het onderschrift staat dat rector Frankema de leerlingen tot bedaren probeerde te brengen.

De foto is gemaakt naar aanleiding van een gebeurtenis die De Volkskrant op 25 maart 1997 als volgt beschreef onder  de kop: "Scholieren houden massale vechtpartij op afspraak".

Aan het gevecht tussen leerlingen van het Comenius College en Ubbo Emmius College deden volgens de politie honderd leerlingen mee. Volgens de politie broeide het al geruime tijd tussen beide scholen. Dit kwam tot een climax waarop scholieren besloten elkaar te treffen aan de Engelandlaan. Daar begon vrijdag om half drie een vechtpartij. Drie kwartier later slaagden ongeveer twintig politiemensen erin de strijdende partijen uiteen te drijven. Niettemin bleef het de hele middag onrustig in Stadskanaal.

Voor de media paste de gebeurtenis mooi in die tijd, omdat kort daarvoor in Beverwijk voetbalsupporters op afspraak bij elkaar kwamen voor ee gevecht, waarbij een dode is gevallen.

In werkelijkheid heeft er in Stadskanaal nooit een vechtparij plaatsgevonden. Een ANP bericht over een "bijna vechtpartij", waarbij het woord "bijna" weggevallen is, is waarschijnlijk de oorzaak.

Wat is er wel gebeurd? Een conflict tussen een leerling van Ubbo Emmius en een leerling van het Comenius College zou op straat worden uitgevochten. Daar kwamen grote groepen nieuwsgierige leerlingen van beide scholen op af. Die stonden eerst in de Stationslaan en later in de Engelandlaan te wachten op wat komen ging. Maar er gebeurde niets. De foto is gemaakt toen de rector de leerlingen vroeg niet op de openbare weg te blijven staan maar naar huis te gaan. De krantenberichten haddden wel zoveel impact dat de dagen daarna de school bezocht werd door TV-ploegen van RTL en SBS6. De cameraploeg van RTL posteerde zich zelfs bij de school in afwachting van een eventueel vervolg. Een vervolg dat er niet kwam. Al met al veel berichten in regionale en landelijke media over iets dat niet heeft plaatsgevonden.

Jan Frankema.

 

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.