Het bezoek aan Duitsland en Polen voor het project DuNePol maakte de verschillen tussen de landen soms pijnlijk duidelijk. In Polen waren de contrasten tussen arm en rijk gigantisch. Op dezelfde straat waar een Ferrari reed, kon ook een vrouwtje met haar ezel lopen. Ook reden er oude GADO bussen rond, waar de logo’s nog op stonden.

Het verschil in salaris tussen docenten was erg groot. Een docent verdiende F200,- per maand en had soms twee volledige banen om rond te kunnen komen. In 2001 was dat salaris wel verdubbeld, maar voor Nederlandse begrippen was dat alsnog erg laag. Sommige docenten gingen zo ver dat ze in de wintermaanden zelf een vervanger betaalden om zelf ski-les te kunnen geven in Zwitserland. Hier verdienden ze in twee maanden tijd een heel jaarsalaris.

Maar ook op het gebied van gehoorzaamheid en discipline waren er verschillen. Juist dat onderscheid maakte dat bestaande vooroordelen aan het wankelen werden gebracht en dat verre werelden dicht bij elkaar kwamen.

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.