De bavo of basisvorming was een modernisering van de 'brugperiode' en werd ingesteld om basisschoolleerlingen in twee jaar tijd met vijftien verplichte vakken te vormen: waaronder wiskunde, twee tot drie vreemde talen, economie, techniek, informatica en verzorging. Na de twee jaar moest het voor de leerling duidelijk zijn welke studierichting ze in wilden slaan.

Veel zelfstandige mavo’s zouden bij de invoering van die wet in 1993, ten dode zijn opgeschreven. Scholen moesten ten minste 240 leerlingen ingeschreven hebben staan. ‘Een koude sanering bedreigt de zelfstandige mavo’ kopte De Volkskrant. De onderwijsbonden riepen op tot een landelijke stakingsdag op 24 september 1992.

‘’t Spieck’ was al eerder, samen met de chr. mavo’s in Musselkanaal, Veendam en Winschoten, in gesprek gegaan met het p.c./r.k. Ubbo Emmius Lyceum + chr. mavo ‘De Steiger’ in Stadskanaal over een evtuele nauwe samenwerking dan wel fusie. ‘Ubbo’ haakte echter heel snel af. De gemeenschappelijke, christelijke basis bleek niet leidend in de besluitvorming.

Het Gemeentebestuur van Stadskanaal kwam met een onverwachte oplossing. Het Stadskanaalster Comenius College (openbaar atheneneum, havo, mavo, vbo) kon gaan fuseren met de chr. mavo’s De Schalm Musselkanaal en 't Spieck Onstwedde en met de scholengemeenschap de Semsmarken (vbo en lvbo).

En zo geschiedde: de bavo of basisvorming werd in 1993 ingevoerd door vier scholen, als voorloper op de aanstaande fusie. 

Begin 1993 verscheen in heel Zuidoost-Groningen en Oost-Drenthe de 16 pagina’s dikke Comenius-Bewaarkrant. Spieck-directeur Jan-Dirk de Boer sprak daarin onder andere de verwachting uit, dat ‘Onstwedde een gezellige plattelandsschool blijft’ en dat ‘(…)we voortaan, hoewel met verschillende achtergronden, met respect voor elkaars mening en geloof gezamenlijk zullen optrekken.’

In Onstwedde werden kort daarna stevige noten gekraakt. Enkele bezorgde ouders zouden liever de deuren van de school sluiten dan samengaan met een openbare onderwijsinstelling. De vrede kan uiteindelijk toch weer worden gesloten. Het aftredende schoolbestuur legde in een open brief over ‘De toekomst van ‘t Spieck‘ aan alle ouders het hele traject nogmaals helder uit. En toen bleek, dat zelfs de protestants-christelijke identiteit in de naam van de school behouden zou blijven,  beloofde eenieder z’n best te zullen doen om de nieuwe constructie succesvol te maken.

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.