Nog één keer de les van muziekleraar Ben Rekker over Atom Heart Mother 2013

Terug in de tijdlijn Vooruit in de tijdlijn

Nog één keer de les van muziekleraar Ben Rekker over Atom Heart Mother

Bron: Artikel is geplaatst door Internetredactie van De Kanaalstreek op 05-12-2013 - 07:42 / Foto's met dank aan Ben Rekker.

STADSKANAAL – Het begon allemaal met een foto van een geodriehoek, een rekenliniaal en de hoes van Atom Heart Mother van Pink Floyd die Jan Börger op de groep Ubbo Emmius Lyceum op Facebook plaatste. Die platenhoes was een verwijzing naar de fameuze en fascinerende lessen die muziekleraar Ben Rekker vanaf 1970 gaf over de elpee.

Börger: “Er kwamen heel veel reacties en het was Hilda Top die voorstelde om Rekker te vragen nog eens zo’n les over Atom Heart Mother te geven. Dat lukte Harry Kiewiet, het derde lid van het organisatiecomité.”

Vandaar dat de aula van Ubbo Emmius afgelopen zaterdag vol zat met 120 oud-leerlingen uit de examenjaren 1969 tot en met 2004. Ze kwamen vanuit onder meer Den Haag, Den Bosch, Tegelen en Amsterdam. Maayke Holwerda kwam zelfs over vanuit Krauchenwies in het zuiden van Duitsland, 1.440 kilometer heen en weer.

Kritiek

Al twee dagen na de uitnodiging voor de les moest de aanmelding worden stopgezet: alle stoelen waren ‘verkocht’. De lessen die Rekker meteen na het uitkomen van de elpee gaf over Atom Heart Mother waren weliswaar mateloos populair onder de leerlingen, maar hij kreeg ook kritiek.

Harry Kiewiet in zijn welkomstwoord: “Een jonge blaag die het lef had om in 1970 op een christelijke school psychedelische rockmuziek van een stel drugsgebruikende jongeren door de ruimte te laten schallen. Van andere docenten kreeg hij af en toe de vraag of het ook een beetje minder kon. Maar leerlingen riepen: ‘dat willen wij ook!’ Kennelijk willen we dat nog steeds.”

Rekker (bijna 71 jaar) over de vraag om nog eens een les te geven over het album van Pink Floyd: “Ik werd er verlegen van. Dat dit me overkomen mag!  Het was leuk, spannend en griezelig tegelijk.” Rekker besteedde indertijd zo’n drie maanden lang al zijn lessen aan de elpee.

Herkenning

De les bleek een feest der herkenning. Zijn gedrevenheid, zijn humor, zijn lichte gestotter. Ook nu weer vergelijkt Rekker de opbouw van Atom Heart Mother met die van het werk van Dvořák en Bruckner. Na afloop richt Rekker zich nog één keer tot ‘zijn’ oud-leerlingen: “Hartelijk dank dat jullie mij de kans hebben gegeven dit nog een keer te doen.”

Hilda Top draaide dit, na een staande ovatie voor Rekker, in haar dankwoord om: “Bedankt voor wat u ons hebt meegegeven aan kennis en beleving van de muziek.”

Jan Börger, na afloop: “Ik vond het een groot succes. Heb je gemerkt hoe muisstil het de hele tijd was? Rekker toont nog steeds dezelfde bevlogenheid; hij weet nog steeds de mensen bij de les te houden. Hij wist ons weer te raken.”

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.