Roelf te Velde zat van 1932-1934 en 1937-1940 op de hbs. In de tussenliggende periode volgde hij de landbouwschool. Toen Roelf besloot dat hij dominee wilde worden, keerde hij terug naar de hbs. Hier leerde hij ook zijn toekomstige vrouw, Truus Walsweer, kennen.

Op de hbs in Stadskanaal was in die jaren nog geen gymnasium. Een gymnasiumdiploma was echter een vereiste voordat je aan een theologische opleiding kon beginnen. Na de hbs verhuisde Roelf naar Groningen, waar hij les in klassieke talen kreeg van een professor. Halverwege 1940 verhuisde hij met de docent mee naar Hilversum. In 1941 startte Roelf zijn opleiding in Kampen, maar in 1943 werd de universiteit gesloten. Om de Arbeitseinsatz te ontlopen, werd Roelf in 1943 aangesteld als hulppredikant in Uithuizermede. In die hoedanigheid keerde hij terug naar Stadskanaal, waar hij ook onderdeel werd van de verzetsgroep van Cornelis Hoving.

De tekeneningen van Roelf geven een goede indruk van het tekenonderwijs in de jaren '30. Daarnaast zien we ook alledaagse taferelen uit het dagelijks leven van Roelf voorbij komen.

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.