Ria Klein Haneveld had een uitzonderlijke positie. Als oudste dochter van een groot gezin mocht ze op elfjarige leeftijd naar het lyceum, stroomde ze in op het gymnasium en koos als enige meisje ook nog de bèta kant. Hoe normaal was dit aan het begin van de jaren ’50?

Ria startte in 1949 op het lyceum, dat terwijl de rest van het gezin nog in Den Haag woonde. In het eerste jaar verbleef ze bij haar opa en oma in Musselkanaal; vader volgde een maand later en het gezin kwam pas in februari 1950 over. Opa bracht Ria haar eerste schooldag naar het lyceum omdat ze de weg nog niet kende. Er werd Gronings gesproken, de kinderen hadden vreemde achternamen als ‘Kip’ en ‘Tuin’.

Ook de keuze om na het gymnasium wiskunde te gaan studeren werd door de buitenwereld als bijzonder beschouwd. ‘Dat is toch te gek! Dat meisje moet toch eerst een jaar haar moeder helpen, want die heeft nog net een baby gekregen, het achtste kind!’ Achteraf begreep Ria dat veel van haar leeftijdsgenoten thuis mee moesten helpen en enkel naar de mulo mochten gaan. Ria mocht van haar ouders gaan studeren, ondanks te niet al te ruime financiële situatie thuis. 

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.