Schaakwedstrijd 1959 leraren-leerlingen

Helemaal linksonder in hoek: Wim Klein Haneveld. Daarboven links: Leendert Klein Haneveld kijkt toe.

Door de jaren heen is er op het Ubbo Emmius Lyceum veel en sterk geschaakt. Er waren bloeiperiodes met veel schaaksuccessen in het begin van de jaren '50 en '60. In 1953 had de school die toen nog Christelijk Lyceum heette, een sterk  team met spelers als K. Nienhuis, A. Naayer, H. de Groot, H. Schoonbeek, H. van Dijk en R. Douma ( Bron: Nieuwsblad van het Noorden van 26 januari 1953) Leraar Duits A. Braam was in die tijd een zeer sterke schaker en zal waarschijnlijk een sterke stimulans zijn geweest. Tien jaar later zijn de resultaten nog beter en weet onze school in de regionale schaakkampioenschappen de sterke scholen vaak achter zich laten. Zo versloegen we in 1963 het sterke team van het Willem Lodewijk met 4.5-1.5 met de spelers J. Bijlsma, G. Wubs, W. Oving, R. Schreuder, H. Wubs en S. Algera. Het Nieuwsblad van het Noorden kopt "Lyceïsten uit Stadskanaal trekken sterk de aandacht: en schrijft de successen  toe aan het "overblijven" op school, waarbij veel geschaakt werd in de middagpauze.

 

In 1963 wonnen we de regionale voorronden en moesten naar Nijmegen om daar tegen het befaamde Canisius College te spelen. Dit Jezuïetencollege was vroeger een kweekvijver voor schakers in Nederland met als grote stimulator de bekende pater Krekelberg. Onze school had een schaker van de schaakclub gevraagd om ons te begeleiden. Dat was Salomons, één van de sterkste schakers uit de buurt. Hij was boer in de Gasselternijveenschemond en was een bijzonder vriendelijke, aardige en behulpzame man. Fysiek indrukwekkend, twee meter met enorme handen, sprak niet vlekkeloos Nederlands en was soms wat onhandig. Toen we met zijn auto, waarin ook vaak levende have als kippen, geiten en varkens werden vervoerd, in Nijmegen aankwamen, werden we ontvangen door pater Krekelberg. We kregen een rondleiding door de school en de kapel, die vol stond met Mariabeelden. Voor velen van ons was dat nieuw en vreemd. Wij waren dan ook niet verrast, toen Salomons al na korte tijd de kleine pater Krekelberg bij zijn schouders pakte, naar een Mariabeeld draaide en met luide stem in half Gronings en Nederlands zei dat we daar niets van moesten hebben. Daarna wees hij naar een Christusbeeld en zei dat we het daar van moesten hebben. Ik kan me niet de reactie van de pater herinneren, maar het was dacht ik wel het einde van de rondleiding. Het heeft niets geholpen. Wij verloren en het Canisiuscollege werd later kampioen van Nederland.

Bron: Symon Algera.

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.