In klas 6 van de Groen van Prinstererschool uit Nieuwe Pekela hadden we een groepje van acht leerlingen die er voor in aanmerking kwamen om naar de hbs te gaan. Je moest er toelatingsexamen voor doen. Je kon er voor zakken, maar wij mochten alle acht naar de hbs: Pieter Broekema, Miep en Ina de Grooth (als tweeling werden we altijd in één naam genoemd), Nanda Kuiper, Jan Meijer, Hennie Mulder,  Arend Niebuur, Arend Jan Niebuur.

 

Er waren drie 1ste  klassen: voor leerlingen uit Stadskanaal, voor leerlingen uit de buitendorpen en een aparte jongensklas. Na de tweede klas konden er leerlingen naar het Gymnasium en na de derde klas koos je voor hbs-A of hbs-B. Heel veel leerlingen sloten de school af met HBS3, dan had je dezelfde mogelijkheden als met een ULO-diploma. Elk jaar zat je in een compleet andere klas, omdat er veel leerlingen doubleerden. Als je overging, liet je leerlingen achter en kwamen er andere zittenblijvers de klas weer compleet maken. Je haalde niet zo maar je HBS diploma in vijf jaar. Van de zestien leerlingen die met mij het diploma in vijf jaar haalden, waren er nog vier.

 

Toen wij in 1959 naar school gingen, bestond de hbs 40 jaar. Er was feest maar mijn ouders vonden het niet nodig dat wij daar naar toe gingen omdat we immers nog nooit naar die school toe geweest waren en niemand kenden.

In die tijd van bestedingsbeperking was het best een hele inspanning voor ouders om de kinderen naar het voortgezet onderwijs te laten gaan. We hadden sowieso een fiets, een leren schooltas en een vulpen nodig. We voelden ons de koning te rijk. Ook moesten de schoolboeken gekocht worden. Als je ouders niet veel verdienden en je had een 7 gemiddeld op je toelatingsexamen (rapport), mocht je de boeken van school lenen. Daar moest je vader dan wel z’n loonstrookje voor laten zien. Omdat wij als tweeling kwamen, werden er een aantal boeken door de school verstrekt.  Elk jaar werd dat opnieuw bekeken. Mijn broertje Harry de Grooth, kwam een jaar later maar zijn tweelingzusje, Stieneke ging naar de ulo.

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.