In 1966 ging ik naar de eerste klas, ik fietste van Oude Pekela naar Winschoten. In het eerste jaar gingen we ook nog op zaterdag naar school tot 12.00 uur. Hoelang dat heeft geduurd weet ik niet meer.

We kregen de volgende vakken: Bijb. gesch., lezen, Ned. Taal., Frans, Duits, Engels, aardrijkskunde, geschiedenis, kennis der natuur, algebra, meetkunde, rekenen, bedrijfsrekenen, boekhouden (vanaf de tweede klas), schrijven, tekenen(tot de derde klas), nuttig handwerken (tot de derde klas), lichamelijke oefening. De directeur was dhr. Klooster.

Mijn rapport en diploma heb ik nog gevonden en ook heb ik een schrift van de examens die ik moest leren van alle talen b.v.: boeken en gedichten die we moesten leren en geschiedenis en aardrijkskunde.

De leraren waren: dhr. vd. Laan-Nederlands; dhr. Hoogakker-Engels; dhr. Bosma-geschiedenis en Handelskennis=bedrijfsrekenen en boekhouden; dhr. Braaksma-Frans, Duits, dhr. Vinne of Venne; dhr. ter Horst-natuurkunde; dhr. Postma-godsdienst; dhr. Wergers-aardrijkskunde.

 

Vijf jaar heb ik op school gezeten in de eerste klas ben ik blijven zitten. Ik heb goede herinneringen aan school. Nadat ik bleef zitten hadden we een eerste klas met alleen meisjes. Ik werd gekozen tot klassevertegenwoordigster. Als we een klassenfeest organiseerden dan mochten we dat houden in een lokaal van de Vennekerk (gereformeerde kerk) in Winschoten. In 1968 hebben de meisjes een modeshow gelopen van zelfgemaakte kleding (mijn moeder maakte het).

In de derde klas (1969) gingen we op schoolreis naar Amsterdam met de trein eerst verplicht naar het Tropenmuseum maar daarna (we hebben geen leraar meer gezien) de stad in. De jongens wilden naar de wallen (jaja) maar de meiden niet. We gingen naar de Bijenkorf en zaten op de Dam samen met de beroemde Dam-zitters, ik had mijn paarse hotpants aan met kniekousen. De reis terug waren we weer allemaal samen.

Ook weet ik nog dat vierde-klassers bij cafetaria Deiman een tafel hadden waar je wat dronk, koffie of zo, praten, krantje lezen.

Examen deed ik in 1971; de schriftelijke examens maakten we op school maar voor alle mondelinge examens moesten we naar Groningen. Daar zaten we met zijn allen en dan bedoel ik alle examinatoren van allerlei vakken en leerlingen in een grote zaal. De leerling samen met (soms twee) de examinator aan een tafeltje, dat vond ik erg stressen. Na mijn examen wilde ik niet doorleren maar werken en voordat ik wist dat ik geslaagd was had ik al een baan, dat kon nog in de jaren ‘70.

 

Greetje Eerens-Stel 

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.