De familie Brinkman was een klassiek gereformeerd ARP gezin. Dat uitte zich uiteindelijk ook in de uiteindelijk beroepsvelden van de kinderen: zorg, onderwijs, leger, theologie.

 

De verzuilde samenleving was op school onder de leerlingen wel merkbaar. De groep waar je onderdeel van uitmaakte, zag je vaak niet alleen op school, maar ook bij het sporten, bij de club, in de kerk etc. Het was in de klas ook bekend wie van welke gezindte was. Niet dat dit uitmaakte, de omgang met elkaar werd er niet anders om.

 

Sommige docenten die niet gelovig waren of katholiek waren, werden geëxcuseerd om de dagopening of –sluiting te verzorgen. Ze kregen bijvoorbeeld opdracht van rector Algera om de leerlingen in de hogere klassen bij de dagsluiting zelf het dankgebed te laten doen.

 

Elke zuil had uiteraard ook een eigen politieke partij. Vader Brinkman was correspondent bij de Nieuwe Provinciale Courant waardoor politiek thuis ook onderwerp van gesprek was. Tijdens verkiezingstijd waren ARP kinderen nog wel eens geneigd om flyers mee naar school te nemen. Algera controleerde hier heel streng op. Het contrast met de verkiezingen van het schoolclubbestuur in die jaren kon niet groter zijn: dan hing de school opeens vol met spandoeken!

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.