Een Super-8 filmpje uit de familiecollectie van de familie Algera.

Om naast vakantiefilmpjes eens een 'serieuze film' te maken heeft Ids Algera, samen met zijn broers Symon en Douwe in 1969 dit filmpje over Stadskanaal gemaakt. De gemeente Stadskanaal is dan net gevormd.

Het filmpje gaat over de ontwikkeling van Stadskanaal met als titel 'Ons dorp wordt een stad'.

Het begint met oude huisjes o.a. aan het Zeelandstreekje, het station, de Drouwenermond en het kanaal en de oorspronkelijke scheepvaart.

Daarna diverse opnamen uit Stadskanaal van o.a. Parkwijk en diverse fragmenten over de school en het huis aan de Stationslaan 13, waar de familie van 1955 tot 2008 woonde. Rector Algera gaat naar school en zoon Ids Algera komt thuis uit school om te eten, conciërge Oost maait het gras.

Vervolgens het Philipscomplex dat voor de grote uitbreiding van Stadskanaal zorgde, Plan Ter Maarsch, het toen nieuwe ziekenhuis Refaja, het Geert Teis Centrum en het GADO busstation. Het eindigt met de plannen voor het winkelcentrum met V&D (die nooit kwam) en de korenvelden naast Plan Ter Maarsch, waar intussen al lang weer woonwijken staan (omgeving Steenhouwer en Koperslager).

Het is natuurlijk de kwaliteit van een oud Super-8 filmpje en de familie komt zo nu en dan terug in beeld, maar het geeft vooral een leuk tijdsbeeld uit 1969.

Ids Algera

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.