In de nazomer van 1962 kwamen Rolf de Weijs en ik samen terecht in klas 3 van het Christelijk Lyceum Stadskanaal, zoals de school toen heette. De samenstelling van die klas was nogal merkwaardig. De klas telde zestien leerlingen: vijftien jongens en één meisje. Dat meisje was ik.

Het was een plezierige klas. Rolf en ik hadden in die tijd contacten zoals klasgenoten die hebben, maar ook niet meer. Hij woonde in Wildervank en kwam in de meeste gevallen als onderdeel van een heel peloton op de fiets. Die groep begon in Muntendam, groeide aan in Veendam en Wildervank en boog bij Bareveld af naar Stadskanaal. Het ging om een indrukwekkende sliert.

Ik woonde in Stadskanaal en hoefde maar een klein eindje te fietsen waardoor ik meer tijd had voor schoolse activiteiten zoals hulpje in de schoolbibliotheek

Helaas bleef ik zitten en Rolf ging over. In die periode kregen we wel meer contact. Dat kwam omdat we beiden meespeelden in het toneelstuk De Huis-Tyran van Godfried Bomans, dat begin 1964 tijdens de grote schoolavonden werd uitgevoerd in de grote zaal van Hotel Dopper. Onder regie van de leraren Jan Sloff en Chris Geerts studeerden we in de tekenzaal op de bovenste verdieping van de school het stuk in.

Daarna kregen we echt wat met elkaar. We wandelden in de grote middagpauze in het Julianapark vlak bij de school.

Maar op een gegeven moment was het uit en ook goed uit. In 1966 vertrok ik vanuit Stadskanaal naar de Rijks Hogere Tuinbouwschool in Utrecht. Rolf haalde zijn diploma in 1967 en ging rechten studeren in Groningen. Toch hielden we elkaar wel in het oog en eind 1968 kregen we, nu definitief, weer heel veel met elkaar. We verloofden ons kort daarop, nu vijftig jaar geleden in 1969 (dat hoorde toen eigenlijk nog zo en we vonden een feestje ook wel leuk). Nadat ik in 1970 mijn diploma haalde, kwam ik naar Groningen. We gingen samen wonen op een zolder in de Pelsterstraat 44 (dat hoorde in die tijd helemaal niet zo). Rolf studeerde in 1971 af en kort daarna trouwden we op 26 juni in het Stadhuis van Groningen, waar in 1947 ook Rolfs ouders waren getrouwd.

Ons kerkelijk huwelijk werd gesloten door dominee Ab Weenink in de Abdijkerk van Aduard, het dorp waar ik in 1947 in de Hervormde pastorie was geboren. Mijn vader was er toen predikant. Als derde voornaam gaven mijn ouders me de naam 'Aduarda' mee.

Tijdens het avondfeest op onze trouwdag vierden we dat in Hotel Braams te Gieten, waarna ik mijn bruidsboeket aan mijn grootmoeder gaf.

Janny de Weijs-Krol

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.