Nadat in de beginjaren zeventig op Ubbo Emmius de stencilmachine werd afgedankt, kwam er een offsetmachine. Dit was een tafelmodel en de grootte was te vergelijken met een stencilmachine.

Toen ik in 1974 op Ubbo Emmius kwam te werken stond er een groene offsetmachine van het merk AB Dick. Deze machine was niet nieuw, maar deed z’n werk uitstekend.

Al het drukwerk werd op deze machine gedaan. De kopieermachine kwam veel later op school.

Iedere vrijdag moest de machine inktvrij gemaakt worden. Daar was de vrijdagmiddag voor. Hendrikus Beens, Sietze Oost en ik gingen dit beurtelings doen. Na gebruik van een jaar of vier à vijf kwam er teveel onderhoud aan deze machine. Er werd uitgekeken naar een nieuwe offsetmachine. Vrij snel kwam de firma Gestetner uit Groningen in beeld. Hun vertegenwoordiger, de heer Verbree uit Ten Boer kwam erg sympathiek over en een afspraak was dan ook snel gemaakt. In de showroom van Gestetner is de keus gevallen op een offsetmachine, die gemakkelijk in onderhoud was. De Gestetner 210. Een gescheiden inkt en vloeistof toevoer was een hele verbetering. Kans op het zwart draaien van de moedervellen was bijna nihil. De koop werd dan ook gesloten en de offsetmachine werd in gebruik genomen met de restrictie, dat de offsetmachine niet door teveel mensen werd bediend. Hendrikus Beens en ik werden aangewezen als de enige machinisten op deze machine.

Nadat de kopieermachine steeds goedkoper werd in aanschaf en gebruik, is na verloop van een jaar of tien een eerste toner kopieermachine aangeschaft. Kleine oplagen tot een dertig stuks mocht gekopieerd worden. Hogere oplages moest op de offsetmachine. Sommige creatieve docenten lieten hun proefwerken niet in een oplage van 85 stuks verzorgen op de offsetmachine, maar gingen zelf even op de kopieermachine drie keer dertig stuks kopiëren. Immers copy voor de offsetmachine moest 24 uur van te voren worden ingeleverd en op de kopieermachine kon je direct een oplage voor een klas even kopiëren, zolang men dat maar niet ontdekte.

Na enkele jaren van “sjoemelen” is besloten de offsetmachine de deur uit te doen en een kopieermachine voor grote oplages aan te schaffen. Allereerst kwam een machine van Rank Xerox, gevolgd door machines van Océ, later Canon.

Ko Kamies

Heeft u aanvullende informatie?

Deze website is altijd in ontwikkeling en nooit volledig. Kunt u dus meer vertellen over een foto of een fotoserie? Heeft u zelf beeldmateriaal beschikbaar dat u met ons wilt delen? Geef graag via onderstaand formulier uw informatie door!

Gaat het om één specifieke foto, omschrijf dan over welke foto het gaat. Vul ook uw contactgegevens in, zodat wij u kunnen benaderen bij aanvullende vragen. Alleen als u bij 'naamsvermelding' een vinkje zet voor toestemming, zullen wij eventueel uw naam vermelden in de presentatie. 

Heeft u beeldmateriaal, laat dit dan bij 'toelichting' weten zodat wij contact met u op kunnen nemen. 

× U heeft niet alle velden correct ingevoerd.